23948sdkhjf

Stridsåtgärder dras tillbaka – nytt kollektivavtal väntar för hemservice

Risk för storstrejk undanröjd.

I förra veckan lade Kommunal ett varsel som omfattade 19 arbetsplatser inom hemservicesektorn då förhandlingarna med Almega Tjänsteförbunden strandat. Samtidigt planerade LO-förbunden sympatistrejker. Upprinnelsen till konflikten handlade främst om oenighet kring låglönesatsning.

Efter att medlare tillsatts accepterar nu Kommunal det nya villkoren och meddelar att ett nytt kollektivavtal tecknas med arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteförbunden som innehåller lönehöjningar i nivå med märket samt en låglönesatsning. Avtalet innebär, bland annat, att lägstalönen höjs år ett med 1 150 kronor och år två med 850 kronor. 

Utgående lön höjs år ett med 750 kronor och år två med 850 kronor. OB för storhelg höjs år ett med 5,4 procent och år två med 4,6 procent. Samt övriga ersättningar höjs år ett med 4,1 procent och år två 3,3 procent. Ett nytt branschvanetillägg tillkommer som ska  ge 200 kronor efter 3 års branschvana.

– Jag är glad att medlemmarna även i denna bransch nu får den låglönesatsning vi krävt och som är en central del av årets avtalsrörelse. Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av lägstlönen. Låt detta vara en tydlig signal till alla arbetsgivare, Kommunal kommer ta strid för alla medlemmar – oavsett storlek på avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

– Under den gånga helgen har vi suttit i förhandlingar och nu har vi äntligen ett avtal som innehåller ordentliga låglönesatsningar i enlighet med industrimärket. Avtalet ger högre höjningar av lägstlönen, vilket dels ger alla som nyanställs bättre förutsättningar att kunna leva på sin lön, dels höjer medellönen i branschen som helhet, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Almega Tjänsteförbunden å sin sida uppges vara nöjd med konfliktvarslet nu avblåsts.

– Förhandlingarna har varit tuffa men nu har vi ett nytt avtal, säger Marcus Lindström, branschchef för Almega Serviceföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.876