23948sdkhjf

Nedgång i volym för hemstädning: ”Inbromsning efter rekordåret 2022”

Tillväxtkurvan för rut-tjänster är bruten konstaterar Almega Hemserviceföretagen i Rutindikatorn för årets tredje kvartal.

Under årets tredje kvartal,  juli till september, betalades drygt 1,2 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning. Det visar statistik som är baserad på utbildningarna från Skatteverket.

Det är i linje med motsvarande period i fjol men då Sverige drabbats av en historiskt hög inflation under  året, indikerar jämförelsen en nedgång i användningen av rut-avdraget.

– Branschen har varit i ständig tillväxt sedan avdraget infördes 2007. Nu ser vi en inbromsning efter rekordåret 2022. Lågkonjunkturen, den höga inflationen och stigande räntekostnader sätter sin prägel på hushållens ekonomi, vilket dessvärre påverkar användningen av hushållsnära tjänster, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen i en kommentar.

Vidare skriver Almega Hemserviceföretagen att medlemsföretagen vittnar om en markant försämring i antalet nya kunder och att allt fler befintliga kunder väljer att avsluta sina städabonnemang när hushållskassan krymper.

Totalt köpte svenskarna rut-tjänster för 1,9 miljarder kronor under årets tredje kvartal, juli till september. Hemstädning står alltjämt för lejonparten, 69 procent, av uttaget.

Hittills i år motsvarar rut-avdrag för hemstädning knappt 3,8 miljarder kronor, vilket även det ligger i nivå med samma period under 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109