23948sdkhjf

Medlare utsedda i konflikten

Efter varsel om stridsåtgärder har nu medlare utsetts.

På onsdagen lade Kommunal ett varsel som berör totalt 19 arbetsplatser och anställda medlemmar som arbetar under kollektivavtalet Hemserviceföretag, som gäller exempelvis Rut-städ. 

Detta efter att förhandlingarna strandat mellan Kommunal och Almega Tjänsteförbunden och parterna är oeniga om låglönesatsning. Om varslet inte hävs så bryter stridsåtgärder ut den 13 oktober klockan 12.

På torsdagen utsåg Medlingsinstitutet Gunilla Runnquist,tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet, och Åsa Kjellberg Kahn, tidigare förhandlingschef på Installatörsföretagen, till medlare i tvisten i förhoppning om nytt kollektivavtal för hemserviceföretag.

Almega Tjänsteförbunden välkomnar att medlare som förbundet anser är mycket rutinerade nu utsetts.

– Medlarna är mycket rutinerade. Vi är övertygade om att de kan hjälpa oss att nå ett avtal som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare, och att detta håller sig inom de ramar arbetsmarknadens parter är överens om, det så kallade märket, säger Stefan Koskinen,arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

– Vi skulle i dag kunna skriva avtal med Kommunal på märket, d.v.s. löneökningar på 7,4 procent över två år. Om Kommunal därutöver vill ha en låglönesatsning måste denna givetvis räknas av. Medlingsinstitutet har också varit tydliga med att det inte går att strejka sig till mer än märket, säger Stefan Koskinen vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297