23948sdkhjf

Debatt: Glöm inte tvätten – en viktig pusselbit för hållbar lokalvård

Mats Marklund, vd för Swatab, gillar att allt fler kommuner ställer om till en kemikaliefri lokalvård men menar att många glömmer dock att räkna in tvätten som en viktig pusselbit i ekvationen. Först när den är inkluderad når en hela vägen och kan skapa en god arbetsmiljö där medarbetare slipper allergiska reaktioner och huvudvärk, menar Mats Marklund i en debattartikel.

Sveriges kommuner städar idag med en mindre mängd kemikalier och många siktar på att bli helt kemikalie- och giftfria. Detta är bra, men för att lyckas nå hela vägen måste man räkna in tvätten i ekvationen. Först då drivs en hållbar lokalvård. Städmaterial som tvättas med tvättmedel och sedan används för att torka av bord och andra ytor gör att du sprider ut kemikalier.

Men det finns enkla lösningar på hur du uppnår en lokalvård helt fri från kemikalier. Det främsta skälet till att kommuner nu ställer om till en helt kemikaliefri lokalvård är för medarbetarnas skull och för de som vistas i lokalerna. Tidigare problem med allergiska reaktioner och huvudvärk försvinner, tack vare att man hittar alternativ till kemiska städprodukter. Här finns stora möjligheter till både besparingar, bättre hälsa och hållbar lokalvård. Stora besparingar för hälsa och ekonomi.

Det vi måste komma ihåg är att rent inte luktar, det behöver inte dofta citron när det är städat. Här behövs både utbildning och beteendeförändring.

Faktum är att 70-80 procent av kemikalieanvändningen i en kommun kan kopplas till tvätt och städning. Tänk då vilka besparingar man skulle kunna göra om man helt går ifrån kemikalieanvändning. Kostnader för frakt, tillverkningskostnader och logistik försvinner, och för personalen minskar antalet sjukdagar. Ett annat argument för att ställa om till en helt kemikaliefri lokalvård är att de nya upphandlingskriterierna inom offentlig upphandling ändrades förra året. Tidigare uppmanades kommuner att man bör ta miljöhänsyn, det är nu ändrat till att man skall ta miljöhänsyn vid offentlig upphandling. Det här kommer påverka kommande upphandlingar såklart, men även de avtal ni sitter med idag. För även om ni har ett ramavtal med en leverantör av ett visst städ- och tvättmedel, så är ni inte tvingade att köpa in dessa produkter i flera år.

 Se över era alternativ och ta ett aktivt miljömedvetet val. Investera i medarbetarnas hälsa Idag finns det hållbara alternativ till kemikalier som är minst lika effektiva. En investering som inte bara gynnar medarbetarnas hälsa utan även minskar kommunens kostnader. Men omställningen till en helt kemikaliefri kommun går trögt. En förklaring är beslutsfattare som tvekar inför större investeringar och fördomar i samhället. Vi lever i ett samhälle där man förknippar rent med en doft. Slentrianmässigt slänger man i lite extra tvättmedel i tvättmaskinen eller sprayar en gång extra med rengöringsmedel. Onödig användning som leder till överdosering. Det vi måste komma ihåg är att rent inte luktar, det behöver inte dofta citron när det är städat. Här behövs både utbildning och beteendeförändring.

Kommuner har idag en större medvetenhet kring miljö och hållbarhet, och de är duktiga på att köpa in lösningar för att städa kemikalie- och giftfritt. Förändringen jag vill se är att ta initiativet ända in i mål och få kommuner att även tvätta kemikaliefritt. Först då kan du säga att ni bedriver en hållbar lokalvård. Vårt svar på kemikalie- och giftfri städning och tvätt, stavas DIRO. Ett filtersystem som producerar ett ultrarent och avjoniserat vatten, som ersätter traditionella rengöringsmedel. Det tappas direkt ur en kran på plats i tvättrummet, vilket också gör att sprayflaskor och behållare kan återanvändas och avfallet blir mycket mindre. En cirkulär tvätt- och städmetod utan kemikalier som är långsiktig och hållbar. Jag vill se fler pionjärer inom kommuner och hos städbolagen, som aktivt tar ett helhetsansvar för en cirkulär och hållbar lokalvård. För arbetshälsan, ekonomin och miljön. Sluta peka finger åt städbolaget eller kommunen, ställ krav på varandra för att tillsammans skapa en giftfri arbetsmiljö.

 Och du, glöm inte tvätten.

Mats Marklund, vd, Swatab

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125