23948sdkhjf

EU-kommissionen föreslår CE-märkning av tvätt- och rengöringsprodukter

Nu ligger ett förslag till förändring av förordning 648/2004 om tvätt- och rengöringsmedel, den så kallade detergentförordningen, på bordet.

Anna Melvås, verksamhetsansvarig för Branschföreningen Professionell Hygien & Rengöring (BPHR), har ännu inte hunnit gå igenom förslaget i minsta detalj men enligt en initial bedömning konstateras att det väntas leda till en extra administrativ börda för företagen.

– Det stämmer att Kommissionens förslag till ny lagstiftning har publicerats. Nu ska förslaget behandlas i Rådet och Parlamentet innan den nya lagstiftningen kan beslutas. Som förslaget ser ut nu så bedömer vi att det kommer att bli en stor extra administrativ börda för företag som sätter tvätt- och rengöringsmedel på den europeiska marknaden, säger Anna Melvås.

Hon menar att förslaget inkluderar både en CE-märkning för produkterna och ett ”produktpass” vilket bedöms blir en extra administrativ börda utan någon egentlig nytta för vare sig kunder eller tillsynsmyndigheter.

– Vi hade hoppats på en större möjlighet till digital märkning och att överlappande krav i olika lagstiftningar skulle hanteras i det nya förslaget, men det ser det tyvärr inte ut att ha gjorts. Viss möjlighet till digital märkning införs men det är fortfarande väldigt mycket information som ska tas med i den fysiska märkningen på produkterna, säger Anna Melvås.

Kemikalieinspektionen har hållit ett samråd som Anna Melvås hoppades skulle ge mer information om hur företag kommer beröras om förslaget blir verklighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063