23948sdkhjf

Region Västernorrland riskerar upphandlingsskadeavgift

Detta efter att, enligt Konkurrensverket, regionen gjort otillåten direktupphandling.

Region Västernorrland ingick avtal om drift av restaurang och kafé på Sundsvalls sjukhus utan att följa upphandlingsreglerna. Det menar Konkurrensverket som nu yrkar på 700 000 kronor i upphandlingsskadeavgift då myndigheten anser att Region Västernorrland gjort en otillåten direktupphandling när ett avtal förlängdes den 1 maj i fjol med en tidigare leverantör till ett värde av 9 miljoner kronor. Regionen annonserade inte det aktuella avtalet enligt lagen om upphandling av koncessioner (LUK).

Upprinnelsen är Region Västernorrland 2015 slöt avtal med en leverantör om en tjänstekoncession för drift av restaurang och café.

Regionen hänvisar i sin tur den uteblivna annonseringen till covid-pandemin som, enligt regionen, bland annat innebar att man inte kunde förvänta sig en effektiv konkurrens på grund av att restaurangbranschen hade drabbats hårt av pandemin. Regionen anför också hög arbetsbelastning som ett skäl till valet att inte annonsera.

Skäl som tillbakavisas av Konkurrensverket.

– Det ställs höga krav på en upphandlande myndighets planering och organisation. Hög arbetsbelastning är därför inte ett skäl att avstå en konkurrensutsättning där flera leverantörer får möjlighet att konkurrera om bästa erbjudandet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i en kommentar.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Härnösand och yrkar att Region Västernorrland ska betala 700 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095