23948sdkhjf

1,3 miljarder i rut-avdrag för städtjänster under kvartalet

Efterfrågan på hushållsnära tjänster fortsätter öka men tillväxttakten har mattats av, enligt Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Mellan januari till mars betalades närmare 1,3 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning och hemstädning fortsätter alltjämt vara den mest populära tjänsten att göra avdrag för. Ökningen uppgår till 3,5 procent under första kvartalet och hemstädning står för över 72 procent av alla tjänster som utförts i år, närmast följt av trädgårds- och flytt-tjänsterna på 10 procent vardera.

– Det minskade antalet bostadsförsäljningar kan vara en förklaring till att färre behöver flytthjälp. Trenden går mot att tjänster som är centrala för vardagspusslet fortsätter öka och bland dessa är hemstädning fortsatt dominerande, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Under årets tre månader första månader har över 1,7 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag från Skatteverket. Det är en ökning med omkring 3 procent jämfört med samma period i fjol då cirka 1,68 miljarder betalades ut.

– Användningen av rut-avdraget har ökat även i år. Det är ett styrkebesked för branschen att efterfrågan på rut-tjänster fortsätter att öka, trots det tuffa ekonomiska läget för hushållen. Men konjunkturen har satt sin prägel på så sätt att antalet nya kunduppdrag inte ökar i samma takt som tidigare, säger Jessica Forss Katz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062