23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur fungerar desinficering med elektrostatisk maskin?

| Medlemsnyhet | Företag BYOPLANET SCANDINAVIA AB

En jordad kabel krävs för att få uppnå fullgod elektrostatisk effekt! Balansen mellan jämn laddning och jämn droppstorlek är A och O!

Intresset för elektrostatisk applicering har de senaste åren ökat då det sker snabbt, effektivt och minskar kemåtgången!

Men vad innebär elektrostatisk applicering och hur fungerar det?

Likt en ballong som gnuggas mot håret så uppstår en laddning där ballongen söker sig till en yta och fastnar där. Samma teknik används när man lackerar bilar (pulverlackering).

För att uppnå en fullgod elektrostatisk effekt krävs att laddning och droppstorlek är i balans och konstant jämn.

Vad innebär rätt laddning? -Det är viktigt att maskinen hela tiden har en jämn laddning, varken för hög eller låg. För att nå en så jämn laddning som möjligt krävs förutom ström, en jordad kabel som leder jorden. Det är en förutsättning för att nå jämn laddning.

En för hög laddning innebär att droppen sticker iväg utan kontroll, en för låg laddning gör att den inte orkar transportera droppen som snabbt faller till marken.

Vad innebär rätt droppstorlek? -Om droppstorleken varierar för mycket innebär det att man inte har kontroll på träffytan. En för stor droppe innebär att den väger för mycket och faller till marken med resultatet att det bildas blöta irriterande vätskesamlingar under maskinen/sprutan. En för liten droppe får en för stor laddning i förhållande till sin storlek vilket innebär att den drar iväg okontrollerat, kan till och med vända och landa på den som utför arbetet. För små droppar kan vara farliga för ev. inandning.

Nätansluten maskin säkerställer jämn laddning genom den jordade kabeln. Den driver också kompressorn som bibehåller en jämn storlek på dropparna samt att den kan transportera dessa betydligt längre än en batteridriven maskin. Det innebär att betydligt större ytor kan täckas snabbt, enkelt och effektivt.

Batteridriven maskin får jord genom den som håller i enheten. Laddningen varierar då stort beroende på underlaget (hårt golv, textilmatta etc.), typ av skor, om har man handskar eller ej, handsvett, batterikapacitet etc. Den kan även ge upphov till stötar. Maskinen har ett hydrauliskt tryck vilket innebär att droppstorleken ofrivilligt kan variera. För stora droppar faller till marken och bildar blöta fläckar (kan också ske när maskinen tappar i laddning) och för små droppar vänder om och träffar den som applicerar (det kittlar på armarna).

 

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
BYOPLANET SCANDINAVIA AB

Lillerudsvägen 12c
141 32 Stockholm
Sverige
BYOPLANET SCANDINAVIA AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.047