23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vattenrening är viktig för svenska konsumenter

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Många lever i dag i tron att svenskt dricksvatten är av allra högsta kvalité. Detta kan delvis vara sant beroende på vilka andra länder man jämför sig vattnet med.

Sanningen visar dock vara helt annan. Enligt de senaste genomförda undersökningarna endast 20 % av vattnet ur drickbrunnar kvalificeras som fullt drickbart. När det kommer till kranvattnet för kommunägda fastigheter så ser inte situationen mycket bättre ut. I flera vattentäkter har flera miljöfarliga ämnen hittats. Det intressanta här är att upptäckten har varit slumpmässig.

En vuxen person bör dricka mellan 2 – 2,5 liter om dagen. Även om halten av föroreningen är relativ låg leder konsumtionens höga mängd leda till en del hälsorisker.

Just därför är vattenrening så viktig för alla svenska konsumenter.  

Idag finns det ett flertal olika system att rengöra vatten på. Vattenfilter är ett vanligt alternativ som passar de flesta hushåll. Varianterna där är många. Det finns enklare filter samtidigt som det även erbjuds mer avancerade sådana med 6 upp till 7 stegssystem för rengöring. 

Vattenrening minskar skadliga föroreningar

Vattenrening minskar och tar helt bort skadliga föroreningar som förekommer och hittats i svenskt kranvatten.

Vilka föroreningar inkluderas i listan när det kommer till kranvatten?

Först och främst har vi tungmetallerna. Bland annat finns bly i kranvatten och dess skadliga effekt är bevisat sedan långt tillbaka. Dessvärre kan vattnet även innehålla läkemedelsrester. Där inkluderas hormoner och antibiotika som påverkar hälsan på ett negativt sätt. Olika typer av industriella kemikalier och bekämpningsmedel hittas också i dricksvattnet. Sist finns det även små mängder av klor som har en specifik doft som många känner av under rinnande vatten. Klor i sig används för desinfektion och finns alltid i någon form i kommunala bostäder. Klor försämrar immunförsvaret.

När det kommer till brunnsvatten kan andra former av föroreningar förekomma. Bland annat kan det finns spår av jord eller andra miljöfarliga ingredienser.

Ett viktigt steg mot renare vatten är att hitta vad som är fel i det. Detta görs via en professionell analys som tar prover och återkommer med svar. Personer som bor i egna villor eller hus och använder sig av brunnsvatten bör göra en sådan för att vara på det klara om vad som finns i deras brunn.

Analysen fungerar som grund för val av rätt vattenreningssystem eller vattenfilter. 

Varför bör vattnet filtreras?

Om du bor i lägenhet och dricker kranvatten rekommenderas det att du rengör det med vattenfilter. En sådan behandling av dricksvattnet renar ut det från skadliga föroreningar eller kemikalier. Observera att ingen av dessa syns eller känns med undantag för klor som faktiskt har en typisk doft.

Att ta bort föroreningar leder till att du konsumerar rent vatten som är bra för din och familjens hälsa.

Att filtrera är också betydligt billigare jämfört med att köpa vatten på flaska, närmare sagt 200 gånger billigare.  Genom att satsa på filtrerat vatten minskar du även avfallet i miljön. Ekvationen är enkel. Du handlar inte flaskvatten och därmed reducerar avfallet av plastflaskor.

Vattenrening för dig som dricker brunnsvatten är ett måste. Det är ditt ansvar som ägare att kontrollera att vattnet är drickbart och inte innehåller några skadliga ämnen. Vattenkontroller bör göras vart tredje år. För familjer med småbarn rekommenderas det kontroller varje år.

Även om senaste rapporterna visat att svenskt dricksvatten inte har kvalitén många trodde så står ändå Sverige ganska högt upp på listan för länder med rent vatten. Tanken är att ha bättre och godare dricksvatten och att uppmärksamma allmänheten om att det kan förekomma föroreningar både i kran-, och brunnsvatten.

Med andra ord filtrera mera, drick minst 2 liter om dagen och var mån om miljön och din egen hälsa.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.046