23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så här flyttstädar du på bästa sätt

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att flyttstäda är aldrig särskilt kul – men ack så viktigt!

Tänk på hur trevligt det är att flytta in i en ny bostad där de tidigare hyresgästerna verkligen har ansträngt sig med städningen och fått lägenheten att se ut som ny igen. Bostadslistan ger dig de bästa tipsen för att bli klar med din flyttstädning– billigt, bra och effektivt!

De allra flesta hyresvärdar kräver att du gör en ordentlig flyttstädning innan du flyttar ut från din hyresrätt. En slarvig eller ofullkomlig städning leder i värsta fall till att du tvingas göra om den eller betala dyr ersättning till en städfirma, så gör det rätt från början så kan du slappna av sen och bara se fram emot att flytta in i din nya lägenhet! Visst kan man anställa duktiga städfirmor och slippa städa, men med vår checklista kan du göra jobbet själv och det till en bråkdel av priset.

- Börja med att bestämma dig för om städningen är något som du klarar själv eller om du ska be en vän eller släkting hjälpa till. Se till att fråga i god tid, och utlova en passande belöning när ni är klara: Pizza och något gott att dricka är klassiska mutor i flyttsammanhang som de flesta uppskattar!

- Se också till så att allt löst bohag är packat i kartonger och att lådor och möbler är borta ur lägenheten innan du börjar städa. Det är omöjligt att göra en ordentlig flyttstädning om du går och snubblar på flyttlådor under tiden.

Flyttstädning rum för rum – en snabbguide

Badrum: Det här är ett rum som kräver tid och omsorg, inte minst om du bor i ett område med hårt vatten där det samlas mycket kalkavlagringar i badrummet. Se till att ha rejäla redskap som skurborstar och en bra kalkrengöring för fogar, kakel och klinkers. Skruva bort fronten på badkaret och rengör bakom, och ta bort toalettsitsen och rengör den separat. Glöm inte vattenlås och golvbrunnar!

Kök: Tänk på att följa uppifrån och ner-principen. Börja vid taket med lister och ventiler och gå nedåt, avsluta med golvet där skräp och damm ovanifrån samlats. Tänk på att det kan ta upp till 12 timmar för ugnsrengöring att verka i ugn och mikrovågsugn. Kylskåp och frys ska rengöras och frostas av, och man ska rengöra bakom vitvaror och ugn. Bonustips: Köksfläktens filter får gärna bada i varmt vatten med lite diskmedel för att få bort ansamlingar av matfett.

Sov- och vardagsrum:
Här är det allmänrengöring som gäller. Alla målade ytor ska faktiskt torkas – och det gäller även taket. Fönstren i hela lägenheten ska putsas, liksom speglarna. Ta bort gamla krokar och spikar från väggarna. Avsluta med att torka golven. Överlag är det viktigt att tänka enligt uppifrån och ner- och inifrån och ut-principen när du städar. Den smuts som sitter uppåt väggarna kommer ändå hamna på golvet - det är därför man tar golven sist - och det är viktigt att börja innerst i lägenheten och gå utåt för att inte riskera röra upp dammet igen när man rör sig runt i lägenheten.

Obs! detta är Bostadslistans snabbguide till flyttstädning – kontakta gärna din hyresvärd och se om hen har en färdig checklista som du kan bocka av så kan du vara säker på att lyckas med din flyttstädning.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078