23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Viktigt med fokus på ergonomiska arbetsplatser

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Inom städningssektorn finns det gott om bekymmer med fysiska skador.

Siffror från bland annat AFA visar att, inte minst bland äldre, är det vanligt med fysiska skador. Oftast handlar det om leder, rygg och fötter.

Med ett fysiskt krävande arbete är det ingen nyhet, men det betyder inte att det måste vara så. Vad som kan underlätta här är två saker, bättre utrustning och mer kunskap. Många är inte helt insatta i hur viktigt det är att man rör sig på korrekt vis när man ska städa.

Tyvärr vet inte alla inom städbranschen hur man ska röra sig rätt vid mer fysiskt krävande arbetsuppgifter, oavsett om det handlar om att lyfta tungt eller att ha rätt kroppshållning vid exempelvis fönsterputsning.

Bra utrustning viktigt för kroppens hälsa
Det är viktigt med bra kläder och rätt utrustning. Dagarna då man behövde använda endast sina händer för att utföra tyngre städarbeten är över. Man behövde kanske inte rejäla kängor dam eller herr, men rätt utrustning och redskap är däremot nödvändigt. Rätt kläder kan däremot vara ett krav för projekt som görs i värre miljöer, exempelvis utomhus eller i renoveringsområden. Det är då viktigt att man förser sin personal med det som krävs för att utföra jobbet, utan att personalen riskerar att bli skadade.

Det här gäller främst för den som utför större projekt, exempelvis firmor eller personal som behöver göra rent större lokaler eller hela salar. Rätt utrustning kan förhindra att personalen skadar sin rygg, leder, armar och annat.

Viktigt att motverka skador och fler sjukskrivningar
Med siffror om ökad sjukfrånvaro så är det viktigare än någonsin att arbeta preventivt och försöka motverka att personal inom städbranschen blir skadad. Det finns många situationer och tillfällen där det går att förhindra, exempelvis genom att erbjuda rätt utrustning från första början.

Andra viktiga faktorer här är att man erbjuder sin personal, eller sig själv om så krävs, tillräckligt med vilotid. Rimliga arbetstider är standard inom större företag men för mindre företag är det viktigt att inte kräva för långa arbetspass.

Likaså är det viktigt att man ser till att all ens personal har den hjälp som behövs. Att hålla nere kostnaderna i företaget genom att försöka att hålla nere antalet personal kan verka smart i början. På längre sikt kommer det däremot att skada städföretaget när väsentlig personal blir frånvarande från jobbet under längre pass. Det blir då dyrare och man blir tvungen att hyra in mer personal.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063