23948sdkhjf

Podab har 16 maskiner för mopptvätt

Tema mopptvätt: Försäljningen av mopptvättmaskiner ökar stadigt.

I Podabs lokaler i Askim utanför Göteborg står de grafitgrå proffsmaskinerna på rad; Baseline, Streamline och Proline. Produktchefen Erik Cornelius tar emot och berättar att mopptvättmaskinerna utvecklats mycket sedan 1995.

– Försäljningen växer stadigt. Idag utgör mopptvättmaskiner cirka tio procent av vår totala försäljning av proffstvättmaskiner. Till exempel har HSB satsat stort och har i princip en mopptvättmaskin på varje område och Melleruds och Jönköpings kommuner har en per skola.

De allra flesta av Podabs sålda mopptvättmaskiner har doseringssystem inkopplat.

– Då minimerar man ju risken för överdosering och dessutom blir knapptryckningarna färre och därmed också risken för feltryckningar.

Erik Cornelius kollega, Podabs tekniske specialist Patrik Wedberg, hoppar in och visar hur man enkelt trycker fram önskade program på en av de stora maskinerna i lokalen, en Proline HX 135, som kan ta upp till 90 moppar.

– Vill man till exempel ha fördröjd start eller impregneringsmedel i mopparna, blir de med automatik förfuktade. Vill man ha konserveringsmedel i blir de förstås också förfuktade, säger han.

Han visar också hur man antingen kan välja hur fuktiga mopparna ska vara i procent, eller vilket varvtal centrifugeringen ska gå i.

– Många vill ha ganska fuktiga moppar och kör centrifugeringen på bara 200-300 varv, inflikar Erik Cornelius.

Podabs mopptvättmaskiner tar ungefär en timme på sig för att få mopparna rena och städklara.

– Den betydligt kortare tvättiden är ju viktig skillnad mot en vanlig tvättmaskin. En städverksamhet har inte tid att vänta på en maskin som tar två och en halv timme på sig att tvätta, säger Erik Cornelius.

Men till den kortare tvättiden ska ju också allt det där andra läggas, med störtavlopp, kalla försköljningar, trummans hål och upphängning med mera, som utmärker en mopptvättmaskin. Och de dedicerade mopprogrammen förstås.

Podab säljer mest av maskinerna Baseline TM 8060 och Proline HX 65, som båda tar 30-40 moppar per tvätt.

– Av de två är Prolinen den mer robusta, vilket är en fördel om många olika personer ska använda maskinen. Och om man ofta kör väldigt smutsiga moppar.

I LKAB:s gruva i Kiruna står till exempel en Proline HX 65 i ett tvättutrymme 1000 meter under jord.

– Den får ta hand om en hel del smutsiga moppar, konstaterar Erik Cornelius.

 Fakta om Podab:

Antal mopptvättmaskiner: 16 som tar från 30 till 186 moppar per tvätt. Antalet hänger samman med hur mycket garn det är i mopparna. Med förhållandet 1:15 tar Baseline TM 8060 40 moppar. Med 1:20 tar maskinen 30 moppar.

Barriärtvättmaskiner: 3 stycken i FXB-serien.

Nyheter: Baseline- och Streamlinemaskinerna har vad Podab kallar ett 3D-tvättsystem som innebär att sex vattenspolande valkar inne i trumman skjutsar runt mopparna i tre riktningar.

Omsatte 2017: Närmare 119 miljoner kronor

Resultat eft. Fin netto: drygt 4,8 miljoner kronor

Antal anställda: 31

Huvudkontor: Askim, Göteborg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094