23948sdkhjf

Mopptvättmaskin bör vara både enkel och komplex

Tema mopptvätt: Läs om hur man bäst tvättar moppen.

Rejäla störtavlopp som förhindrar att småsten och ludd orsakar stopp i avloppet. Trummor som inte sliter på materialen samt korta tvättider. Men kanske är enkelhet det mest basala kravet på en mopptvättmaskin.

Mopptvättmaskiner, behövs det verkligen?

Svaret på den frågan är definitivt ja. En vanlig hushållsmaskin proppas lätt igen om man kör dammiga och grusiga moppar i den. Den är heller inte byggd för att köras mer eller mindre oavbrutet. Det klarar däremot en mopptvättmaskin.

Trots det vill många mindre kunder inte lägga minst 25 000 kronor på en stryktålig mopptvättmaskin när de kan köpa en hushållsmaskin för under 10 000 kronor.

Men det tankesättet blir dyrare i längden. Inte bara för att hushållsmaskinerna går sönder, utan för att de tar betydligt längre tid på sig än en proffsmaskin.

Enligt en uträkning Electrolux Professional har gjort sparar man 600 kronor per dag, om man tvättar 100 moppar om dagen i en mopptvättmaskin (uträknat på Electrolux maskiner, men det stämmer nog även för andra tillverkares mopptvättmaskiner). På en månad blir det 12 000 kronor. En mopptvättmaskin betalar sig med andra ord.

Förutom robustheten i konstruktionen har mopptvättmaskinerna också så kallade störtavlopp. Det innebär att vattnet inte pumpas ut ur maskinen, som i vanliga hushållstvättmaskiner, utan får störta ut. Finessen med det är att allt damm, smågrus och smuts som mopparna innehåller dras med i det hastiga vattenflödet.

Mängden damm och smuts i mopparna innebär också att flera försköljningar kan behövas innan själva tvätten startar. Annars tvättas ju mopparna i ett på förhand smutsigt vatten.

Flera försköljningar i kallt vatten är också sådant en bra mopptvättmaskin har program för, till skillnad från en vanlig tvättmaskin.

Fördröjd start är en annan smart funktion som är perfekt för alla som använder städklara (förfuktade) moppar.

Genom att använda fördröjd start kan lokalvårdarna ladda maskinen med moppar vid arbetsdagens slut och bestämma att tvätten inte ska starta förrän kanske tolv timmar senare. På så vis får de nytvättade och städklara moppar när nästa dags arbete börjar.

Funktionerna finns i mopptvättmaskinernas mjukvara och kan kombineras ihop på en mängd olika vis. Allt beroende på vilka moppar kunden har, vilken temperatur de ska tvättas i, vilka olika typer av golv som mopparna används till och därmed vilket kem de ska impregneras med. För att den typen av kemdosering ska fungera måste maskinen vara kopplad till ett automatiskt doseringssystem.

Men kanske ska mopparna bara vara förfuktade med vatten?

Inga problem, mjukvaran ska kunna programmeras med alla olika kombinationer som kunden behöver.

Trots den komplexiteten är enkelhet ett måste. Displayerna ska vara tydliga och behovet av knapptryckningar så få som möjligt. Allt ska gå att förstå även för den som är nybörjare i svenska.

Detta ska en mopptvättmaskin klara:

  • förskölja rejält innan tvätt
  • störta ut smutsvattnet
  • tvätta riktigt varmt eller ganska kallt
  • tvätta med kem eller bara med vatten
  • tillsätta impregnering
  • tillsätta konserveringsmedel
  • centrifugera nästan torrt eller lämna mopparna städklara
  • ha fördröjd start
  • köras oavbrutet
  • hålla för många moppar och mycket smuts
  • vara så enkel att bara några få knapptryck behövs
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08