23948sdkhjf

Ny metod släcker batteribränder

Allt fler städmaskiner utrustas med litiumbatterier, men batterierna gör maskinerna mer brandfarliga. Nu finns specialanpassade brandsläckare.

Överhettade litiumbatteriar är inte helt ovanliga brandorsaker i allt från mobiler och datorer till leksaker, el-cyklar och – exempelvis städmaskiner.

I Sverige har hundratals bränder och tillbud med rökutveckling inträffat de senaste åren.

Batterierna i sig utgör ingen fara. Men bränder kan uppstå om de överladdas, skadas eller utsätts för hög värme. Att släcka den typen av bränder är inte helt lätt. Traditionella släckningsmetoder som brandskum, koldioxid eller vatten, hjälper inte.

Nu har det brittiska företaget Dupré Minerals utvecklat en patenterad släckmetod kallad AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion), som enligt tillverkaren är som en vattenbaserad samling av vermikulitpartiklar.

Vattnet kyler ner eldhärden medan vermikuliten skapar en kvävande skorpa över den.

Vermikulit är ett mineral som tidigare har använts som isolationsmaterial i skorstenar och som flamskyddande beläggning på tyger och textilier.

Som verksam beståndsdel i AVD uppges vermikulit vara mycket effektiv.

Producenten har tagit fram två specialanpassade släckare som marknadsförs under varumärket Housegard i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Göteborgsbaserade GPBM Nordic har de nordiska rättigheterna för AVD.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078