23948sdkhjf

Fortsatt högt antal arbetsolyckor och långtidssjukskrivningar

Städare och fönsterputsare toppar fortfarande Afa Försäkrings statistik över antalet långtidssjukskrivna och arbetsskadade per tusen sysselsatta, jämfört med samtliga andra yrkesgrupper. Vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar är belastningsskador i muskulaturen och stressorsakade psykiska problem.

Bland alla yrkesgrupper tillsammans påbörjas årligen i genomsnitt 27,9 sjukfall per 1 000 sysselsatta, som varar i tre månader eller längre. För städare och fönsterputsare är den siffran 41,0 per 1 000 sysselsatta.

Städare och fönsterputsare har också en högre olycksfrekvens än övriga yrkesgrupper. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsplatsolyckor per 1 000 sysselsatta per år. För städare och fönsterputsare är siffran 4,0 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta per år. 

Det är en utveckling som håller i sig, trots att Afa Försäkring har uppmärksammat den tidigare. Senast för närmare ett år sedan då Cleannet också skrev om det.

För att belysa orsakerna till varför just städare och fönsterputsare oftare är långtidssjukskrivna än andra försäkrade hos Afa Försäkring, har företaget tagit fram en rapport specifikt inriktad på de två grupperna.

Städare är den betydligt större gruppen och utgörs till största delen av kvinnor. Bland fönsterputsarna är majoriteten män.

Psykiska diagnoser

De vanligaste diagnoserna bland städare och fönsterputsare är muskuloskeletala och psykiska diagnoser. Dessa står för ungefär två tredjedelar av alla diagnoser för långa sjukfall. Fördelningen är likvärdig för båda könen.

När Afa Försäkring tittar närmare på orsakerna till psykiska diagnoser framgår det att ökningen av kvinnor med depression och reaktion på svår stress är den mest iögonfallande. Antal sjukfall med stressrelaterade diagnoser mer än fördubblades för kvinnor mellan åren 2012 och 2015.

Av kvinnliga städares och fönsterputsares samtliga sjukdomsdiagnoser, ökade andelen psykiska diagnoser mellan åren 2009 och 2015, från 17 procent till 27 procent. 

Psykiska diagnoser är dock de som ökar mest inom samtliga yrkesgrupper i AFA Försäkrings kollektiv.

Även om de psykiska diagnosernas ökning bland män inte är lika stor, mätt i antal, så är männens procentuella ökning större. (Den omklassificering av yrkeskoder som Afa Försäkring genomförde 2014 kan ha en viss påverkan på uppgången de två senaste åren, eftersom vissa yrkeskategorier nu är med, som inte var med i kodningen för 2007–2013.)

Arbetsolyckor

För både kvinnor och män i båda yrkesgrupperna är fall inomhus den klart vanligaste arbetsolyckan. Den näst vanligaste arbetsolyckan är fall utomhus. Det är dock inget specifikt för städare och fönsterputsare, utan gäller alla yrkesgrupper. 

Bland städare och fönsterputsare är det vanligast att man faller i samma nivå inomhus, därefter att man faller i samma nivå utomhus. För män inom yrkesgruppen är fallolyckor från stege, fall i trappa och fall från höjd vanligare än för kvinnor.

Fall inomhus beror ofta på att man halkar på ett halt golv eller snubblar över något som ligger på golvet.

Fall i samma höjd utgör 38 procent av samtliga olyckor bland kvinnor, medan fall från höjd utgör 10 procent av kvinnornas olyckor. 30 procent av männens fallolyckor inomhus sker på plant golv och 15 procent från höjd. 35 procent av kvinnornas fallolyckor och 38 procent av männens har klassats som allvarliga. 

Fakta Afa Försäkring

Arbetsskadeförsäkringen Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, omfattar samtliga anställda inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och kooperationen. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, landsting/regioner, Svenska kyrkan och Pactaföretag. AFA Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA), och har därför information om i stort sett alla anmälda arbetsskador i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141