23948sdkhjf

Framtidens jobb finns i tjänstesektorn

Sysselsättningen bedöms öka och jobben kommer främst inom den privata tjänstesektorn. Det hävdar både Arbetsförmedlingen och Almega i två oberoende prognoser.
Det finns en optimism inom näringslivet och det kommer många nya jobb. I år, 2013, ligger arbetslösheten på 8,1 procent men om ett år ska den enligt Arbetsförmedlingen sjunka till 7,8 och om ytterligare ett år beräknas den vara nere på 7,4 procent. Och de som har haft det svårast att komma in på arbetsmarknaden – nyanlända och ungdomar– ser ut att få nerförsbacke. För det är framför allt utrikesfödda som står för ökningen av arbetskraften, en ökning som behövs eftersom antalet inrikesfödda minskar. Arbetsförmedlingen berättar också att ungdomsarbetslösheten minskar – men att de unga som har en bristfällig utbildning kommer att få det fortsatt svårt.
– Vi en växande andel arbetssökande som saknar den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. Det är en utmaning för Arbetsförmedlingen och egentligen hela samhället, säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.
En annan stor utmaningen kommer vara att hitta arbetskraft i glesbygdskommunerna. Sysselsättningen ökar starkast i de tre storstadsregionerna.

Enligt Almega kommer de nya jobben i hög grad från den tjänstesektorn, en sektor som redan svarar för drygt 45 procent av Sveriges totala sysselsättning. Men även om det går åt rätt håll med tillväxten, är Almega bekymrade över att det inte går tillräckligt snabbt och pekar på några olika käppar som de menar sitter fast i hjulet. Till exempel anser de att Arbetsförmedlingens monopol är just en sådan käpp.
”Bromsar gör också Arbetsförmedlingens monopol, en myndighet som skapades efter andra världskriget och den enklare arbetsmarknad som fanns då.” skriver Almega i ett pressmeddelande. För att ”släppa loss kraften” anser de också företagen ska få sänkt skatt på arbete och bättre möjligheter för tjänsteexport.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063