Ny broschyr hjälper vid upphandling

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Den 1 januari 2017 trädde tre nya upphandlingslagar i kraft och många av EU:s regler om offentlig upphandling har också förändrats. Upphandlingsmyndigheten har tagit fram information som visar hur de nya reglerna påverkar den som är eller vill bli leverantör till offentlig sektor.En anledning till att EU har sett över reglerna om offentlig upphandling är man vill göra det enklare för småföretag att lämna anbud. De nya upphandlingslagarna bygger på dessa EU-regler.

Upphandlingsmyndighetens chefsjurist Anders Asplund säger att de nya lagarna innebär nya möjligheter för leverantörer.

– Exempelvis annonseras fler tjänster i hela EU och inte bara nationellt, vilket kan innebära fler affärsmöjligheter i andra EU-länder.

Andra exempel är att:

Dialog och förhandlingar mellan myndigheter och leverantörer ökar.
Myndigheten och leverantören kan ingå ett innovationspartnerskap för att utveckla och köpa produkter som inte redan finns på marknaden.
Regler för dynamiska inköpssystem, som kan ses som en form av elektroniska ramavtal, öppna för nya leverantörer under sin giltighetstid, har införts.
Minimitiderna för annonsering förkortas i flera fall.

Dessutom får myndigheten större möjligheter att göra förändringar i upp­handlingsdokumenten efter att de har publicerats. Upphandlingsmyndigheten uppmanar därför leverantörer att noga ta del av information från myndigheten under annonseringstiden.

Upphandlingsmyndighetens informationsbroschyr hittar du här.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Cleannet tar semester

Nu tar Cleannet sommarledigt och återkommer 31 juli. Första nyhetsbrevet kommer den 8 augusti och därefter, som vanligt, på tisdagar varje jämn vecka.

Sista chansen att nominera till CBA

Städarnas rättvisedag firades

Den 15 juni drog fackförbundet Fastighets medlemmar ut på gator och torg och firade "Internationella rättvisedagen för städare". Och förra året, den 5 december, startade Städbranschen Sverige "Städarnas Dag", som hädanefter ska firas första måndagen i december varje år.

Coor ska laga Karolinskas patientmat

Kiruna valde Textilia

Ronneby förlänger avtalet med ISS

L&T köper Veolia FM

Arkiv

Nominera till CBA – NU!

AV bör se över lagen för arbete på hög höjd

Arbetsmiljöverket inspekterar arbetsplatser där reparbetare putsar fönster och tvättar fasader på hög höjd. En mer heltäckande lagstiftning behövs och företaget Klätterservice som fått godkänt av AV, vill gärna se att reglerna blir tydligare.

Frairdeal Group utökar teamet

Miele och Steelco blir ett

Rut rycker iväg uppåt

Rut-försäljningen ökade rejält under maj månad. Det är främst hemservice som lockar kunderna, även om de nytillkomna tjänsterna också påverkar statistiken.

Stanley Security nyrekryterar

Coor hyllar Inspiras hjälpsamhet

Vem tycker du ska vinna CBA?

ISS ska kontrollera SL-biljetterna

Nu ska ISS Facility Services kontrollera att Stockholmarna betalar sina resor med kollektivtrafiken. Företaget har vunnit upphandlingen för kommande avtalsperiod och ska genomföra dubbelt så många kontroller jämfört med idag.

Sodexo gav mat till fler utsatta än någonsin

Avtal klart och städstrejken avblåst

Nytt kollektivavtal för städbranschen blev klart idag. Stridsåtgärderna som skulle trätt i kraft den 8 juni är därmed avblåsta.

Ny metod släcker batteribränder

Corvara städar värmeverk

Berendsen bygger ut i Torup

Nu finns Svanenmärkt kontorskaffe

Office Management har fått sina kaffetjänst miljömärkt. Kaffet är ekologiskt och Fairtrademärkt. Till det kommer att även kaffemaskinerna har en godkänd miljömärkning, att förarna av transportbilarna är utbildade i eko-körning.

Farligt PFAS i rengöringsmedel

Högfluorerade ämnen (PFAS) orsakar problem i miljön, bland annat har dricksvatten förorenats på flera ställen i landet. Nu utökas samarbetet mellan myndigheter och forskare för att minska riskerna med PFAS. 

Holmen och ISS fortsätter samarbeta

Skogsindustrikoncernen Holmen tecknade nyligen ett treårsavtal med ISS, som levererat servicetjänster åt Holmen sedan 2010. Det nya avtalet träder i kraft den 1 mars 2018.

Rut-köpen fortsätter öka

Sesab har gjort två nyrekryteringar i Väst

Här är IFMA Sveriges nya styrelse

Sodexos vd avgår vid årsskiftet

Sänd till en kollega

0.152