23948sdkhjf

Kammarkollegiets ramavtal klart



Nu är Kammarkollegiets ramavtalsupphandling av städtjänster i Stockholms län klar. Tio städföretag har erbjudits ramavtal, vilka träder i kraft den 1 april i år. Avrop ska ske med förnyad konkurrensutsättning.

De tio som erbjudits ramavtal är:

Activa Service i Sverige, Fervent Cleaning Company, Kundia, Lassila&Tikanoja Service, MIAB/NCA Facility Services, Miljöpalatset, PMI Clean, Rengörare Näslund, Städgladen och Teknostäd.

Ramavtalsupphandlingen är den första, för just städtjänster, som Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet fått i uppdrag att genomföra. Hittills har myndigheterna själva skött städupphandlingarna och resultaten har inte sällan ifrågasatts.

Det har Kammarkollegiet velat råda bot på genom att sätta ett fast timpris på 250 kronor och istället låta kvalitet och personalvård vara urvalskriterierna.

En god föresats, som trots det har väckt stark kritik från exempelvis Almega Städföretagen. Organisationens näringspolitiska expert, Ari Kouvonen, hävdar att timpriset på 250 kronor är för lågt.

Till Cleannet sa han i höstas att priset inte täcker kostnaderna för att leverera just det Kammarkollegiet säger sig vilja ha – kvalitet och god personalvård.

– Jag vet inte hur det tänkte. 250 kronor ger nog rätt lön, men hur gör man med resten?

Samtidigt är 250 kronor per timme betydligt mer än vad vissa myndigheter fått ner priset till i den sedvanliga lägsta-pris-konkurrensen.

Inköpscentralens avdelningschef Agneeta Andersson, säger att de hoppas att ramavtalsupphandlingen ska lyfta kvalitets- och personalvårdsfrågorna inom städbranschen.

– Det känns glädjande att samtliga antagna leverantörer idag arbetar med anonyma medarbetarundersökningar i syfte att förbättra arbetsmiljön och kommer att erbjuda personal som utför tjänster på detta ramavtal friskvårdstimme och friskvårdsbidrag, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062