23948sdkhjf

60 procent av Almegas medlemmar deltar inte i Offentliga upphandlingar

Andelen städföretag som helt avstår från offentliga upphandlingar, ökade med 6,5 procentandelar, från 53,5 procent 2014 till 60 procent 2015. Det är andra året i rad som branschen tydligt visar ett minskat intresse.

Almega Serviceföretagen publicerade nyligen sin årliga branschrapport, i vilken organisationen granskat 1 700 offentliga städupphandlingar. Totalt uppgår värdet av de offentliga städupphandlingarna till 4,8 årliga miljarder.

Trots, eller kanske på grund av, den totala minskningen av städföretag som deltar i offenliga upphandlingar, har andelen företag som ofta deltar, ökat från 15,4 procent 2014 till 17,1 procent 2015. De som deltar i liten omfattning minskade däremot från 31,1 procent till 22,8 procent.

Men hela 60 procent av Almegas medlemsföretag deltar överhuvudtaget inte. Den främsta anledningen till det är, enligt de företag som svarat på organisationens medlemsundersökning, att priset har en så avgörande betydelse.



Under 2015 avgjordes hela 98 procent av alla kommunala städupphandlingar på lägsta pris. Trots förhoppningar om att den offentliga sektorn skulle ha förbättrat sig på den punkten, visar statistiken alltså att så inte har skett.

Andra anledningar till att företag inte deltar i offentlig upphandling är att de anser att processen är för komplicerad eller att de inte anser sig tillräckligt stora för uppdraget.

Ett annat problem är kunskapsbristen hos de upphandlande enheterna och att ställda krav inte följs upp. De problemen har funnits tidigare, men har alltså inte förbättrats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127